Sunday, 6 November 2016

When you are the one

Assalamualaikum.. Hmm.... Dah lama lak x update pape.. Banyak kli nk share sometg kat sini tapi x tertulis..

Its something that i can share is, when you love someone, just go for it... Dont waste ur time.. And just dont leave him/her... Tell him/her the truth. That's it..

Perghh.. Ayat nampak mcm senang jer an..?? Tapi x semudah tu kot..

Perkenalan x semestinya indah semuanya.. Mengharap siang cerah tetapi tiba2 gerimis di waktu petang.. Semua Allah dah aturkan.. Cantek aturan-Nya... Cuma terpulang pada kita untuk usaha yang terbaik utk buat perancangan dlam khidupan..

Dalam keadaan x sedar diri dah mencecah umur 20an.. X sedar diri jugak adik2 dah makin besar pnjang.. Rindu bila terlihat album lama ketika adik2 masih kecil.. Comel lagi semuanya.. Skrg.. Dah ada yg nak berumah tangga pon... Cuma menghitung hari...

Aku..??  Please dont ask me that question... Muda ag kot.. (:-P) ... Allah dah rancang yang tbaek buat aku.. Dont worry..

Memilih..?? Oo please.. Dlam hidup.. Mesti kne buat pilihan.. Antara yg baik n yg buruk.. Yang smpurna atau tidak.. Tapi siapa lah aku nk menentukan jalan hidup sndiri..

Kan masih ada ibu dn ayh untuk berbakti.. Jangan risau jalan kehidupan Allah dh susun yg terbaik.. Just follow the flow..

Tak kan xdak lgsg plihan di hati..?? Tipu diri sdri kalu ak kata tak da.. Cuma itu hanya pilihan diri sendiri.. Mungkin hnya aku.. Tapi bukan dia.. ;-)   -apalanasib- Just be friend.. Not more than that.. Yes.. I do like u be my friend.. (Y)

Hahaha... Lagi beberapa minggu tamat pengajian.... Yes...!! Ak berjaya hbiskan pngajian tanpa ada kontroversi dan masih single.. Hahaha... Oo yeahhh... Kawan2  dh bertemu jodoh.. Ramai yg kawen sesama batch.. Aku tumpang bahagia..

Apa yang penting.. Kita sma2 konvo yer.. -tahundepan- -lambatlagi- Haha.. B-)

Semoga aku dan kita semua berjaya dalam exam semester akhir nie.. Dan aku doakan kita sentiasa cuba untuk memperbaiki amalan kita di dunia menuju akhirat kerana hidup nie tak lama.. Entah esok enth lusa.. Allah beri pinjaman saja nyawa nie..

Maaf ak sahabat2 andai ak pernah mengguris hati kamu.. Pernah tersimpan kasih pd yang x perlu.. Terlalu ambil berat benda yang remeh.. Tersangat menyayangi walau tak berbalas..

Aku hanya insan biasa.. Maaf kan aku...

Buat ibu dan ayah... Along sayang semua nya.. <3.. Muahh.. ~flyingkiss~ :-*

Friday, 16 September 2016

MeRanTau itu IdaMan Hati

assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua...

hari nie sye nak update sesuatu... mungkin nak kata luahan.. nak kata sharing pon boleh la.. ikot suka lah sesapa yang baca nie nak anggap ap pon... hmmm...

sapa la kat dunia nie yang tak teringin nak travel.... tempat yang paling di idamkan....?? mesti lah Tanah Haram.. Makkah al-Mukarramah.. sapa la yang tak berangan nak berada di depan Kaabah.. kiblat orang Islam...



tapi.... :-/

ada jugak niat di hati nak p travel dengan family.. sekurang-kurang nya dalam family,... tapi...

Allah s.w.t dah rancang n dah atur yang lebih baik....

dah ada peluang nak pergi... duet nya cukup... tapi ada keperluan lain yang lebih penting..

Ya Allah... saat tu.. hanya Allah yang Maha Mengetahui apa perasaan di hati... :'(

kata orang setiap ujian, ada senang lepas nya... dan YA.... memang WUJUD.... walaupun x dpat travel ke tempat yang nak kita tingin nak pergi... kita dapat p tempat yang dekat dengan rumah pon dh ckup... walaupun hanya berkelah di tepi pantai (contoh) ...

sekurang-kurang nya dapat bercuti dengan family... tapi bohong la di hati tak da rasa sedih... sapa tak sedih... nak jugak travel macam orang lain.. selalu tengok orang lain p travel dengan kawan2, pergi sendiri... tapi... Allah dah tetapkan yang lebih baik untuk diri ini...

cuba kumpul duet sendiri untuk pergi travel dengan family... package yang tersngat2 bajet... tapi.... tetap x ley pergi... sedihhhh..... Allahu Akbar...

duet yang ada di tangan lebih diperlukan oleh family untuk benda lain.. kadang2 keperluan rumah x cukup... keperluan adik nak belajar.. dan mcam2 lagi... lebih2 lagi anak sulung...

kadang2 nak keluar dengan kawan2 fikir dua kali nak kluar... :'( kita tak macam orang lain... orang senang... minta dengan family dapat.. minta dengan kakak2 dan abang2 yang dah kerja... smua senang dapat walaupun kena mbebel jugak... kita tak macam tu... :'( ....

kperluan family lebih utama daripada diri sndiri.... diri sndiri bila nak fikir..?? senang cakap.. jangan fikir... hehe.. kalu rasa nak beli nie.. serius.... tnya family betul2.. boleh x nak beli.. walaupun duet sendiri... siap2 dah asing untuk family yang mana... untuk diri sendiri yang mana... serius... jangan campur... nanti terguna...

insyaAllah pengorbanan itu ada ganjaran Allah dah sediakan...

bukan nak merungut.. tapi perkara ini mesti pernah terjadi kepada sebahagian orang..

sbgai seorang student... teringin jugak nak kerja jauh2.... tapi fikir family...?? kita takut family risau kita duk jauh... kita minta dekat ja... supaya depa x risau... huhu... :')

cerita ini bukan cerita diri sendiri.... perkongsian daripada sahabat2 yang pernah alami benda ini... sye cuma berkongsi... xdak kena mengena antara yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia... masing2 ada cerita sendiri... sye cerita apa yang orang cerita.. ^_^

buat yang pernah alami benda nie... cuba selami hati anda... tenang kan hati... dan pujuk hati... "InsyaAllah... ada bahagian awk yg Allah dah sedia kan.. jangan sedih... kalu x sekarang.. Allah balas di lain hari... kalu x di dunia... di akhirat kelak.. bersabar ya sayang.. awk kan kuat.."

cuba tarik nafas dalam2 dan senyum... sudah.. lap air mata tu... x sweet lah nangis... oke.. bye... THE END... (^___^)

#sayabercerita
#kamuyangbaca
#kamuyangnilai
#sayasayangawak


Wednesday, 31 August 2016

^_^ Sampai Kau Jadi Milik Ku

assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua... 



lama nya tak update pape... dah bersarang pon blog nya.... entah lah saya update nie ada orang baca ker tak... takpe... sye tetap nak update... mungkin ada para pembaca yang sudi buka blog saya nie secara sengaja atau tak sengaja... thanks u ollz..

tajuk blog post pon dah tahu nak cakap apa... ahahaha... nama pun "Bisikan Hati" ... apa yang terlintas.. itu lah ditulisnya....

oke.. now... sebenar nya kalu perasan ini adalah tajuk lagu... btw... best rentak lagu nie... suka dengar.. sweet... tgok lirik dia pulak lagi lah sweet.. haha... mungkin saya lambat skit update lagu2 terbaru nie... tapi... biar lambat asal tak ketinggalan... eyh..?? betul ea..?? mcam salah jer.. ahaha.. pape jer lah..

meh saya belanja sikit lirik lagu nie...


 Kau tau sejak pertama bertemu
Terbayang senyum indah di matamuKau berikan tatapan cinta untukkuJatuh cinta, ku jatuh cinta

Rindu terasa mengancam dadakuSaat kau selalu hadir di mimpikuHati jiwaku selalu memanggilmu kasihku

Ku cinta kau, ku cinta kauHanya kamu di hatikuTakkan pernah kan tergantiSampai kau jadi milikku





wahhh... gitu sekali... jiwang tak...??? bukan soal jiwang ke tak lagu nie... nak kata lagu nie best....

eyh... ad kaitan dengan diri sendiri ker...?? peewwwiiittt... fuhhh... jenuh nak menjawab...

ada la sikit... tak banyak... sikit jaa.... boleh la kan...?? hehe... ^_^

apa yang penting... jangan lupa doa... itu ja yang penting,,

risau makin  jauh...??? risau ja... bohong kalu cakap tak risau... PJJ kot.. takpa.. Allah kan ada... insyaAllah.. percaya Allah dah aturkan sesuatu yang terbaek.... bersangka baik.... tak perlu risau... ^_^

hati tertaut nak buat mcm na... cuma harap bukan disebabkan nafsu semata2... tetapi... biar kerana Allah...

biar Allah tentukan jalan Doa... kita buat urusan kita... jangan cuba aturkan apa yang kita nak.. kerana Allah Maha Berkuasa...

jangan terlalu berharap... kerana hati berbolak balik sifatnya.. takut tetiba berubah hati... simpan dia dalam Doa... Allah dengar.. sweet kan...??

astaghfirullah.... sentiasa ingat Allah... Allah jaga dia... siapa...??

Family saya lah... hahaha... kan dah terkena... kuang2....  oke bye... nak tido..

selamat malam semua... ^_^ thanks sudi baca sampai habis...

01:50 pagi = Rabu = 31 Ogos 2016

*buat si dia... saya suka awak... ingat tu... ^_^


Friday, 6 May 2016

^_^ Banting Ikatan Kasih "A.I.F.A."

assalamualaikum... hye semua....  lama nya mira x update blog... rinduuuu.... huhuhuh..

update kali nie... mira nak bercerita ja... cita pasal sepanjang mira praktikal kat Banting, Selangor... banyak kot tempat best... biaq lah org nak kata Hulu ka Hilir ka... tapi serius.. Banting best.... x tipu... cenggini haa.. (^___________________^)   nampak x lebar senyum nya tu... hehehe...

tapi sebelum tu.... kenapa "A.I.F.A" ....????? hehe.. mcm nama kawan mira dah.... soryy.. mira guna nama aifa... A.I,F.A are stand for "Amira-Izma-Fatin-Azimah" sweet tak..?? sebab Banting lah kami bersama... hahaha... Banting menjadi tempat pertemuan kami... walau da berzaman duk Maktab... tapi baru rapat dengan Praktikumate 4 orang nie... Semoga persahabatan yang terjalin membuahkan kasih hingga ke syurga.. sahabat kan cerminan sahabat yang lain... <3 ~ <3 ......

Dah2... jom scroll ke bawah lagi... 

meh sini mira cerita apa yang best... setakat mira 3 bulan praktikal... ada bbrapa tempat ja yang mira pergi... gmbaq2 semua sperti yang tertera di bawah... perghh... skema gila ayat.. hahaha...

first tempat di Banting.... sure lah...

Sekolah Kebangsaan Bandar, Istana Bandar, Banting, Selangor...

sekolah ini terkenal dengan sejarah nya... ada lagi kot bangunan yang 100++ tahun tu... dalam bangunan tu terbahagi kpd 3 bahagian... Blik j-QAf, bilik bahasa inggeris dengan perpustakaan.. meh la melawat..


nampak x bukti nya 100+ tahun tu.. hehehe.. 


tu contoh bangunan dia.... sory... tak jumpa gmbar full... 



ini dalam blik j-QAf yang mira n kawan2 kena buat projek praktikal,.. langsir kne jahit sndiri tu.. jangan pandang sebelah mata... (6_9)


haaa... itu baru cerita bab sekolah... banyak lagi... lepas tu... benda yang dekat dgan rumah sewa kami... ada makam Sultan Abdul Samad dengan Bukit Jugra..... 



 haaa... ini dia makam Almarhum Sultan Abdul Samad... dekat gila dengan rumah sewa kteorang...


ini adalah makam nya.... mira tnjuk satu nie ja... yang lain2 banyak ag makam nya... tapi ini adalah tempat makam nya Almarhum Sultan Abdul Samad... makam2 yang lain mungkin d ntara ahli2 keluarga Almarhum.. wallahua'lam.. 


nampak tak..??? di puncak sana... bismillah... hehehe... slow2 yer panjat... 

 

tadaaa... kami dah sampai... 


kali kedua sampai... berpeluang tgok orang naek paragliding... nak ikot.....!!! ;'(



ini pemandangan yang indah dari puncak Bukit Jugra... Sumpah.. Sungguh indah Lukisan Alam yg Allah ciptakan... (^_^) --modeldiapuncantek--



oke... Bukit Jugra sudah... Banting nie terkenal dengan Pantai2 dia... Pantai yang kami sempat singgah ialah Pantai Morib dan Pantai Kelanang.... Pantai Morib ramai orang biasa pergi... Pantai Kelanang bagi siapa yang first time nak g.. selamat menjelajah.. hahaha... jauh ke dalam sket... lalu jalan kampung... best....!! tapi elakkan jalan d waktu malam.. gelap.. takut sesat... 




oke... kita dah sampai ke Pantai Morib... 

 ini gambar pantai kelanang... sebenar nyer takde pape pon kat sini.. tapi disebabkan nak kenal tempat... xpe.. kte berjalan2 jer.. 

ini kalau x salah sye pemandangan kat pengkalan kelanang... ini dekat dengan rumah saya.. jauh sket dari Pantai kelanang... tp ntah kenapa pggil bahagian kelanang jugak.. hehe.. sory...


oke... fine.... Pantai sudah.. bukit sudah... nak ap lagi..??? (-_-) hehee... --marahpulak--  
mira belanja gambar kat Muzium pulak... muzium nie terletak dekat ja dengan Bukit Jugra... jalan straight smpai ke hujung... terus jumpa muzium nie... duk ceruk sana... muzium nie bangunan asal nya ialah bangunan balai polis.. kalu x salah lah... pernah kami pergi menjelajah ke sana. nampak abam2 polis sedang ber"kem"... hehehe... --gatai-- (:-P)  


....ini nama sebenar Muzium nya... 


..ini adalah model tidak berbayar di pintu utama muzium..


besaq x keta polis dia...??? hahahaha... 

Muzium ja ka...?? Jangan pandang sebelah mata... kat Banting ada Istana... Istana Bandar di Kampung Bandar... haaa.... jadi kami pon terconfuse.... tak tahu nak cakap tempat dia kat Bandar ke Kampung.. sebab dua2 gelaran ada.. hahahahahahahaha.... (> ____ <) .... 


oke ini gambaran istana dari luar...OFCOURSE lah mira x bagi diorang amek gambar kat dalam... takut kang TER snap yang lain... ayukkk.. mira x nak bertanggungjawab... hehhehe.. ....(^.....^) ....


 bersejarah sungguh kami nie... hahahaha... nak wat cam na... itu ja yang ada.... hahahaha.... jap... dah penat berjalan an...??? jom kita lepak makan pulak... ntara tempat yang ley kami syor kan bagi sapa2 yg nk berjalan ke Banting nie... tp kedai2 nie x dekat naa.. p cari sendiri... merantau sket...


gerai makan nie kat area jalan Tali Air... tak jauh pon dengan Pantai Morib... "Rasta Grill" ... dah popular kat Fb pon.. try search detail2 dia... harga berpatutan... saya syor pergi.. x g rugi.. hehe... 

 nie pulak kedai nya area Kanchong Darat... try cari kedai nya banyak khemah besar warna putih.... haa... kira betoi dah la tu... nama gerai "Cop n Grill"... kalu bernasib baik.. Time dia buat offer tu.. pergh.. mantop..!!! sedap giler... tapi.. saya warning awal2... servis lambat sket ja... biasa la.. ramai pelanggan kot..


dah habis lah tempat kami melawat Banting... ini pon tengok masa jugak nak p merantau satu Banting... bila mood nak menjelajah tu datang... mula la kereta tu bergerak.. kalu tak.. hehe... kita jadi gadis melayu terakhir... duk jer kat rumah... hehe...

oke lah.... LAST sekali..... penghargaan buat sahabat2 tercinta... dan cikgu2 di Sekolah Kebangsaan Bandar... yang banyak sabar dengan kerenah kami.... kalu kami buat hal.. kami minta maaf yer... halalkan semua nya... buat sahabat2 tercinta.... kaklog sayang kamu semua... muaahhh ciket... :-*   <3



-azimah-fatin fazlin-en eawan johan-amira-hazlin izma-


sekian coretan dari saya tentang Banting... nanti saya update lagi...

pecah kaca... pecah gelas.... sudah baca... sila komen lekas.... hehehe... 














Sunday, 3 January 2016

KeluHan Seorang Wira

assalamualaikum.... hye semua...

hari nie sye buat satu lagi entry.. rajin an sye update sejak kebelakangan nie.. hahaha...

kenapa tajuk saya mcm nie hari nie...?? sebab... ia adalah satu keluhan...

keluhan siapa..?? keluhan seorang wira,..

siapa wira itu...?? Dia ialah AYAH saya...



ini bukan cerita mengenai keluhan yang beliau telah buat... tapi ia adalah sebuah nukilan istimewa  buat ayah saya...

saya sangat mengagumi ayah saya.... Beliau tak pernah mengeluh walau apa sahaja yang saya minta dan adik2 minta... walau kadang2 ayah ada mengejek ker... atau perli ke... itu adalah sekadar gurauan... YA... saya tahu itu satu gurauan walau kadang2 kita terasa yang nada ayah seakan-akan marah... tapi percaya lah... itu adalah suatu gurauan... :')

Ayah keluar pagi baliknya malam... walaupun waktu pejabat pagi sampai ke petang sahaja... tapi ayah selalu balik lambat... ehmm.. tapi.. gaji ayah tetap sama...

apa yang anak dia minta... mesti dia tunaikan... tanpa ada apa2 keluhan...

"abang... anak ajak pergi berkelah..", kata si ibu kepada ayh mewakili ank2 nya yg tak berani nk ckap pd ayah..

"huhhh... pergi pantai mana...??? dungun...?? jauh tu..." keluh si ayah..

selang beberapa hari... taa daaa.... dah sampai pantai...

Ya Allah... itu baru permintaan kecil untuk meluangkan masa bersama keluarga.. belom lagi dikira segala keperluan yang dia sediakan sewaktu dari kecil hingga besar...

di tangan si ayah yang makin lama makin timbul urat2 yg menunjukkan si dia telah berusia... ku kucup... wajah ayah yang kadang2 gembira.. kadang2 marah.. .. kadang2 tersenyum... bergurau dengan si ibu... ku kucup wajah ayah...

Ya Allah... mengalir air mata ku menulis entry ini...

betul la kata orang... kasih ibu membawa ke syurga... kasih nya ayah sepanjang masa...

kadang2 ayah ketepikan keinginan nya untuk anak2 nya...

apa yang diminta akan cuba ditunaikan walaupun sesukar mana permintaan itu... walau di minta bukit.. ayah cuba untuk memberi gunung... Ya Allah.... mulia nya Ayah...

kadang2 sye sendiri terlpas pandang di mana kasih nya ayah yang pada mulanya garang... waktu kecik selalu fikir... " ayah x sayang kita ka..?? asyik kita kena marah ja..."

tapi.... dengan amarah nya itu sebenar nya SAYANG nya ayah pada sye n adik2... kalu tak xkan lah sye menjadi seorang yang berguna dan menghormati orang tua sekarang...

Kasiih nya ayah sehingga tidak terkata... berhempus pulas mengerah keringat bekerja.. kadang2 8 jam... kadang2 24 jam... ayah sggup tak tidur... kadang2 ayah hanya mampu melelapkan mata sebab kerja nya yang tidak menentu...  semata-mata untuk menyara keluarga nya dan diri nya...

Ya Allah... kuat nya ayah... jujur sye sendiri tidak setabah ayah...

kadang2 sampai meminjam pada orang untuk mberi kesenangan kpd anak nya.. tanpa ada KELUHAN yang diucapkan...

tapi... remaja sekarang...?? biar lah anda yang menilai nya sendiri.. kerana entry ini adalah berkaitan si dia yang TERISTIMEWA,,,, bukan untuk kutuk mengutuk orang lain..

akhir kalam...

Ya Allah... Ampunkan segala dosa kedua ibu bapa ku... rahmati mereka dan sayangi mereka sebagaimana mereka mengasihi ku sejak kecil...

buat si anak.. hargai lah selagi ibu bapa kita masih ada... <3 ~ <3