Friday, 6 January 2017

Harapan Menggunung, Terbenam di Lautan

assalamualaikum buat para pembaca semua... hye... hari nie aku menaip lagi... dan seperti biasa.. aku tak pasti.. ad ker lagi orag yang jenguk blog aku nie...??? sejujurnya bersyukur lah kalu ada yang masih nk baca... hmm...

"Panjang mengeluh.."... mana tak panjang nyer... ada benda nak luah.. tapi x terluah.. yer lah... spe nak dengar,, eyh... hahahaha... spe yg dgar...?? aku menulis jer dari tadi..

betul lah apa yang orang yang selalu post kat FB tu... bila dah letak harapan pada manusia setinggi- tinggi pengharapan.. Allah dengan sekelip mata akan menghancurkan segala harapan yang dibayangkan... bukan kerana Allah tak nak berikan apa yang kita nak... cuma... siapa lah manusia..?? yang kita nak sandarkan seribu harapan.. dan pada siapa sepatutnya kita meminta...??? bukan kah kepada Allah sepatutnya kita berharap...???

di saat aku mengharapkan kasih seorang hambaNya... Allah beri ujian dipisahkan dengan si dia... bukan sekali.... dua kali..... 2 kali... Ya Allah.... semuanya disebabkan alasan yang sama....

pada yag pertama aku menerima ujian ini... aku seperti hilang arah... bersedih meratap.. termenung... tapi aku beruntung... masih ada kawan2 yang kuatkan diri ini... sentiasa beri semangat untuk terus kuat... terima apa yang dah tetapkan..

kali kedua...?? ya Allah... tak lekang doaku buat si dia.. tapi... Allah sentiasa sayang kan diri ku.... sehinggakan yang kali ini juga aku diuji gagal untuk ku dekat dengannya... yang mula nya hanya ku anggap seperti kawan... tetapi.. aku sendiri tidak tahu bila perasaan tu bertukar kepada perasaan yang lain... aku x kuat... jujur aku tak kuat....

tapi... jujur aku kata... aku sendiri mempunyai kekuatan diri sendiri... yang mudah untuk tepis kesedihan.. agar orang lain tak rasa pon yang aku sedang sedih... mungkin sebelum nie aku hanya anggap sesuatu prasaan tu tak lebih dari seorg kawan... dan mungkin juga disebabkn itu juga aku mudah untuk lupakan ap yang dh jadi...

aku tak mudah untuk jatuh hati pd seseorang... tapi...bila dah tersuka... Allahu Akbar... fuhh.. dah xnak cakap... air mata mengalir lagi nie... x boleh nak sekat... letih nak tahan... biar lah dia mengalir... nti letih.. tido.. ap susah... jangan rumit kan keadaan yang boleh kita handle.. kan...??

tak mudah untuk ku tulis semua ini... tapi... ini jer satu tempat yang boleh aku luahkan semuanya... sebab aku tahu xde orang pon nak baca.. dan orang yang aku suka pon xkan baca... dia bukan tahu pon aku ad blog... hahaha.. kelakar... :-P

skarang bagaimana....??? hahaha... soalan... terus kan hidup... move on... dan jangan fkir... aku sendri cemburu dengan gadis2 dan wanita2 di luar sana yng hanya mengejar karier dan minat tanpa fkrkan soal pkahwinan atau pasangan.... jujur aku cemburu... teringin aku nak jadi slah seorang drpd mereka..

ditakdirkan pd satu program sukarelawan... terjumpa seorang akak yang dah agak berumur dan masih berstatus bujang... walaupun dah mmpunyai kakak dan adik2 yang sudah berumah tangga tapi dia steady jer... tak heran pon nak fkir "bila nak kawin.. bila nak dapat anak, bila nak dapat suami"... simple jer hdup dia... satu jer aku tanya.. mcam na akak boleh lawan semua perasaan tu..?? akak tu tanya balik... umur berapa..?? ak ckap 2+ ... dia cakap baya2 awk nie. memang akan cakap pasal kawen.. tunggu la naik umur skit lagi... hilang laa.. yang fkir kerja... itu je.. ya Allah motivasi betol... tapi.. nak di tunggu waktu tu.. hahahaha... alahai.. seksa nya... malas fkir semua nie... penat la penatttttt....!!!!

mungkin kata2 aku nie macam orang dah putus harapan.. iyer lah siapa xnak kawin... tapi... sampai bila nak fkir kawin tapi tanggungjawab pada ibu ayah tak terlaksana lagi...?? dah balas jasa ibu ayah...??? dah hantar mereka umrah atau haji...??? dah cukup sangat ke balas jasa mereka..??? itu hanya soalan untuk diri aku sendiri...

YESS... aku x nafikan kalu dah kawen pon boleh berbakti pada ibu n ayah.. tapi x sama beb.. jujur tak sama....  bujang lain.. dah beranak pinak lain.... tak sama...

ehmm... ya Allah.. hmmmm....(mengeluh lagi) hahaha.. oke fine.... cukup la kot setakat nie.. letih la nak tulis.. btukar laptop.. lain rasa nak taip panjang2.... (mcam la tulis post nie tak panjang) hahaha... oke bye... choww dlu... muah cikit.. :-*  <3 ~ <3 lots of love -mira-

Sunday, 6 November 2016

When you are the one

Assalamualaikum.. Hmm.... Dah lama lak x update pape.. Banyak kli nk share sometg kat sini tapi x tertulis..

Its something that i can share is, when you love someone, just go for it... Dont waste ur time.. And just dont leave him/her... Tell him/her the truth. That's it..

Perghh.. Ayat nampak mcm senang jer an..?? Tapi x semudah tu kot..

Perkenalan x semestinya indah semuanya.. Mengharap siang cerah tetapi tiba2 gerimis di waktu petang.. Semua Allah dah aturkan.. Cantek aturan-Nya... Cuma terpulang pada kita untuk usaha yang terbaik utk buat perancangan dlam khidupan..

Dalam keadaan x sedar diri dah mencecah umur 20an.. X sedar diri jugak adik2 dah makin besar pnjang.. Rindu bila terlihat album lama ketika adik2 masih kecil.. Comel lagi semuanya.. Skrg.. Dah ada yg nak berumah tangga pon... Cuma menghitung hari...

Aku..??  Please dont ask me that question... Muda ag kot.. (:-P) ... Allah dah rancang yang tbaek buat aku.. Dont worry..

Memilih..?? Oo please.. Dlam hidup.. Mesti kne buat pilihan.. Antara yg baik n yg buruk.. Yang smpurna atau tidak.. Tapi siapa lah aku nk menentukan jalan hidup sndiri..

Kan masih ada ibu dn ayh untuk berbakti.. Jangan risau jalan kehidupan Allah dh susun yg terbaik.. Just follow the flow..

Tak kan xdak lgsg plihan di hati..?? Tipu diri sdri kalu ak kata tak da.. Cuma itu hanya pilihan diri sendiri.. Mungkin hnya aku.. Tapi bukan dia.. ;-)   -apalanasib- Just be friend.. Not more than that.. Yes.. I do like u be my friend.. (Y)

Hahaha... Lagi beberapa minggu tamat pengajian.... Yes...!! Ak berjaya hbiskan pngajian tanpa ada kontroversi dan masih single.. Hahaha... Oo yeahhh... Kawan2  dh bertemu jodoh.. Ramai yg kawen sesama batch.. Aku tumpang bahagia..

Apa yang penting.. Kita sma2 konvo yer.. -tahundepan- -lambatlagi- Haha.. B-)

Semoga aku dan kita semua berjaya dalam exam semester akhir nie.. Dan aku doakan kita sentiasa cuba untuk memperbaiki amalan kita di dunia menuju akhirat kerana hidup nie tak lama.. Entah esok enth lusa.. Allah beri pinjaman saja nyawa nie..

Maaf ak sahabat2 andai ak pernah mengguris hati kamu.. Pernah tersimpan kasih pd yang x perlu.. Terlalu ambil berat benda yang remeh.. Tersangat menyayangi walau tak berbalas..

Aku hanya insan biasa.. Maaf kan aku...

Buat ibu dan ayah... Along sayang semua nya.. <3.. Muahh.. ~flyingkiss~ :-*

Friday, 16 September 2016

MeRanTau itu IdaMan Hati

assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua...

hari nie sye nak update sesuatu... mungkin nak kata luahan.. nak kata sharing pon boleh la.. ikot suka lah sesapa yang baca nie nak anggap ap pon... hmmm...

sapa la kat dunia nie yang tak teringin nak travel.... tempat yang paling di idamkan....?? mesti lah Tanah Haram.. Makkah al-Mukarramah.. sapa la yang tak berangan nak berada di depan Kaabah.. kiblat orang Islam...



tapi.... :-/

ada jugak niat di hati nak p travel dengan family.. sekurang-kurang nya dalam family,... tapi...

Allah s.w.t dah rancang n dah atur yang lebih baik....

dah ada peluang nak pergi... duet nya cukup... tapi ada keperluan lain yang lebih penting..

Ya Allah... saat tu.. hanya Allah yang Maha Mengetahui apa perasaan di hati... :'(

kata orang setiap ujian, ada senang lepas nya... dan YA.... memang WUJUD.... walaupun x dpat travel ke tempat yang nak kita tingin nak pergi... kita dapat p tempat yang dekat dengan rumah pon dh ckup... walaupun hanya berkelah di tepi pantai (contoh) ...

sekurang-kurang nya dapat bercuti dengan family... tapi bohong la di hati tak da rasa sedih... sapa tak sedih... nak jugak travel macam orang lain.. selalu tengok orang lain p travel dengan kawan2, pergi sendiri... tapi... Allah dah tetapkan yang lebih baik untuk diri ini...

cuba kumpul duet sendiri untuk pergi travel dengan family... package yang tersngat2 bajet... tapi.... tetap x ley pergi... sedihhhh..... Allahu Akbar...

duet yang ada di tangan lebih diperlukan oleh family untuk benda lain.. kadang2 keperluan rumah x cukup... keperluan adik nak belajar.. dan mcam2 lagi... lebih2 lagi anak sulung...

kadang2 nak keluar dengan kawan2 fikir dua kali nak kluar... :'( kita tak macam orang lain... orang senang... minta dengan family dapat.. minta dengan kakak2 dan abang2 yang dah kerja... smua senang dapat walaupun kena mbebel jugak... kita tak macam tu... :'( ....

kperluan family lebih utama daripada diri sndiri.... diri sndiri bila nak fikir..?? senang cakap.. jangan fikir... hehe.. kalu rasa nak beli nie.. serius.... tnya family betul2.. boleh x nak beli.. walaupun duet sendiri... siap2 dah asing untuk family yang mana... untuk diri sendiri yang mana... serius... jangan campur... nanti terguna...

insyaAllah pengorbanan itu ada ganjaran Allah dah sediakan...

bukan nak merungut.. tapi perkara ini mesti pernah terjadi kepada sebahagian orang..

sbgai seorang student... teringin jugak nak kerja jauh2.... tapi fikir family...?? kita takut family risau kita duk jauh... kita minta dekat ja... supaya depa x risau... huhu... :')

cerita ini bukan cerita diri sendiri.... perkongsian daripada sahabat2 yang pernah alami benda ini... sye cuma berkongsi... xdak kena mengena antara yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia... masing2 ada cerita sendiri... sye cerita apa yang orang cerita.. ^_^

buat yang pernah alami benda nie... cuba selami hati anda... tenang kan hati... dan pujuk hati... "InsyaAllah... ada bahagian awk yg Allah dah sedia kan.. jangan sedih... kalu x sekarang.. Allah balas di lain hari... kalu x di dunia... di akhirat kelak.. bersabar ya sayang.. awk kan kuat.."

cuba tarik nafas dalam2 dan senyum... sudah.. lap air mata tu... x sweet lah nangis... oke.. bye... THE END... (^___^)

#sayabercerita
#kamuyangbaca
#kamuyangnilai
#sayasayangawak


Wednesday, 31 August 2016

^_^ Sampai Kau Jadi Milik Ku

assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua... 



lama nya tak update pape... dah bersarang pon blog nya.... entah lah saya update nie ada orang baca ker tak... takpe... sye tetap nak update... mungkin ada para pembaca yang sudi buka blog saya nie secara sengaja atau tak sengaja... thanks u ollz..

tajuk blog post pon dah tahu nak cakap apa... ahahaha... nama pun "Bisikan Hati" ... apa yang terlintas.. itu lah ditulisnya....

oke.. now... sebenar nya kalu perasan ini adalah tajuk lagu... btw... best rentak lagu nie... suka dengar.. sweet... tgok lirik dia pulak lagi lah sweet.. haha... mungkin saya lambat skit update lagu2 terbaru nie... tapi... biar lambat asal tak ketinggalan... eyh..?? betul ea..?? mcam salah jer.. ahaha.. pape jer lah..

meh saya belanja sikit lirik lagu nie...


 Kau tau sejak pertama bertemu
Terbayang senyum indah di matamuKau berikan tatapan cinta untukkuJatuh cinta, ku jatuh cinta

Rindu terasa mengancam dadakuSaat kau selalu hadir di mimpikuHati jiwaku selalu memanggilmu kasihku

Ku cinta kau, ku cinta kauHanya kamu di hatikuTakkan pernah kan tergantiSampai kau jadi milikku





wahhh... gitu sekali... jiwang tak...??? bukan soal jiwang ke tak lagu nie... nak kata lagu nie best....

eyh... ad kaitan dengan diri sendiri ker...?? peewwwiiittt... fuhhh... jenuh nak menjawab...

ada la sikit... tak banyak... sikit jaa.... boleh la kan...?? hehe... ^_^

apa yang penting... jangan lupa doa... itu ja yang penting,,

risau makin  jauh...??? risau ja... bohong kalu cakap tak risau... PJJ kot.. takpa.. Allah kan ada... insyaAllah.. percaya Allah dah aturkan sesuatu yang terbaek.... bersangka baik.... tak perlu risau... ^_^

hati tertaut nak buat mcm na... cuma harap bukan disebabkan nafsu semata2... tetapi... biar kerana Allah...

biar Allah tentukan jalan Doa... kita buat urusan kita... jangan cuba aturkan apa yang kita nak.. kerana Allah Maha Berkuasa...

jangan terlalu berharap... kerana hati berbolak balik sifatnya.. takut tetiba berubah hati... simpan dia dalam Doa... Allah dengar.. sweet kan...??

astaghfirullah.... sentiasa ingat Allah... Allah jaga dia... siapa...??

Family saya lah... hahaha... kan dah terkena... kuang2....  oke bye... nak tido..

selamat malam semua... ^_^ thanks sudi baca sampai habis...

01:50 pagi = Rabu = 31 Ogos 2016

*buat si dia... saya suka awak... ingat tu... ^_^


Friday, 6 May 2016

^_^ Banting Ikatan Kasih "A.I.F.A."

assalamualaikum... hye semua....  lama nya mira x update blog... rinduuuu.... huhuhuh..

update kali nie... mira nak bercerita ja... cita pasal sepanjang mira praktikal kat Banting, Selangor... banyak kot tempat best... biaq lah org nak kata Hulu ka Hilir ka... tapi serius.. Banting best.... x tipu... cenggini haa.. (^___________________^)   nampak x lebar senyum nya tu... hehehe...

tapi sebelum tu.... kenapa "A.I.F.A" ....????? hehe.. mcm nama kawan mira dah.... soryy.. mira guna nama aifa... A.I,F.A are stand for "Amira-Izma-Fatin-Azimah" sweet tak..?? sebab Banting lah kami bersama... hahaha... Banting menjadi tempat pertemuan kami... walau da berzaman duk Maktab... tapi baru rapat dengan Praktikumate 4 orang nie... Semoga persahabatan yang terjalin membuahkan kasih hingga ke syurga.. sahabat kan cerminan sahabat yang lain... <3 ~ <3 ......

Dah2... jom scroll ke bawah lagi... 

meh sini mira cerita apa yang best... setakat mira 3 bulan praktikal... ada bbrapa tempat ja yang mira pergi... gmbaq2 semua sperti yang tertera di bawah... perghh... skema gila ayat.. hahaha...

first tempat di Banting.... sure lah...

Sekolah Kebangsaan Bandar, Istana Bandar, Banting, Selangor...

sekolah ini terkenal dengan sejarah nya... ada lagi kot bangunan yang 100++ tahun tu... dalam bangunan tu terbahagi kpd 3 bahagian... Blik j-QAf, bilik bahasa inggeris dengan perpustakaan.. meh la melawat..


nampak x bukti nya 100+ tahun tu.. hehehe.. 


tu contoh bangunan dia.... sory... tak jumpa gmbar full... 



ini dalam blik j-QAf yang mira n kawan2 kena buat projek praktikal,.. langsir kne jahit sndiri tu.. jangan pandang sebelah mata... (6_9)


haaa... itu baru cerita bab sekolah... banyak lagi... lepas tu... benda yang dekat dgan rumah sewa kami... ada makam Sultan Abdul Samad dengan Bukit Jugra..... 



 haaa... ini dia makam Almarhum Sultan Abdul Samad... dekat gila dengan rumah sewa kteorang...


ini adalah makam nya.... mira tnjuk satu nie ja... yang lain2 banyak ag makam nya... tapi ini adalah tempat makam nya Almarhum Sultan Abdul Samad... makam2 yang lain mungkin d ntara ahli2 keluarga Almarhum.. wallahua'lam.. 


nampak tak..??? di puncak sana... bismillah... hehehe... slow2 yer panjat... 

 

tadaaa... kami dah sampai... 


kali kedua sampai... berpeluang tgok orang naek paragliding... nak ikot.....!!! ;'(



ini pemandangan yang indah dari puncak Bukit Jugra... Sumpah.. Sungguh indah Lukisan Alam yg Allah ciptakan... (^_^) --modeldiapuncantek--



oke... Bukit Jugra sudah... Banting nie terkenal dengan Pantai2 dia... Pantai yang kami sempat singgah ialah Pantai Morib dan Pantai Kelanang.... Pantai Morib ramai orang biasa pergi... Pantai Kelanang bagi siapa yang first time nak g.. selamat menjelajah.. hahaha... jauh ke dalam sket... lalu jalan kampung... best....!! tapi elakkan jalan d waktu malam.. gelap.. takut sesat... 




oke... kita dah sampai ke Pantai Morib... 

 ini gambar pantai kelanang... sebenar nyer takde pape pon kat sini.. tapi disebabkan nak kenal tempat... xpe.. kte berjalan2 jer.. 

ini kalau x salah sye pemandangan kat pengkalan kelanang... ini dekat dengan rumah saya.. jauh sket dari Pantai kelanang... tp ntah kenapa pggil bahagian kelanang jugak.. hehe.. sory...


oke... fine.... Pantai sudah.. bukit sudah... nak ap lagi..??? (-_-) hehee... --marahpulak--  
mira belanja gambar kat Muzium pulak... muzium nie terletak dekat ja dengan Bukit Jugra... jalan straight smpai ke hujung... terus jumpa muzium nie... duk ceruk sana... muzium nie bangunan asal nya ialah bangunan balai polis.. kalu x salah lah... pernah kami pergi menjelajah ke sana. nampak abam2 polis sedang ber"kem"... hehehe... --gatai-- (:-P)  


....ini nama sebenar Muzium nya... 


..ini adalah model tidak berbayar di pintu utama muzium..


besaq x keta polis dia...??? hahahaha... 

Muzium ja ka...?? Jangan pandang sebelah mata... kat Banting ada Istana... Istana Bandar di Kampung Bandar... haaa.... jadi kami pon terconfuse.... tak tahu nak cakap tempat dia kat Bandar ke Kampung.. sebab dua2 gelaran ada.. hahahahahahahaha.... (> ____ <) .... 


oke ini gambaran istana dari luar...OFCOURSE lah mira x bagi diorang amek gambar kat dalam... takut kang TER snap yang lain... ayukkk.. mira x nak bertanggungjawab... hehhehe.. ....(^.....^) ....


 bersejarah sungguh kami nie... hahahaha... nak wat cam na... itu ja yang ada.... hahahaha.... jap... dah penat berjalan an...??? jom kita lepak makan pulak... ntara tempat yang ley kami syor kan bagi sapa2 yg nk berjalan ke Banting nie... tp kedai2 nie x dekat naa.. p cari sendiri... merantau sket...


gerai makan nie kat area jalan Tali Air... tak jauh pon dengan Pantai Morib... "Rasta Grill" ... dah popular kat Fb pon.. try search detail2 dia... harga berpatutan... saya syor pergi.. x g rugi.. hehe... 

 nie pulak kedai nya area Kanchong Darat... try cari kedai nya banyak khemah besar warna putih.... haa... kira betoi dah la tu... nama gerai "Cop n Grill"... kalu bernasib baik.. Time dia buat offer tu.. pergh.. mantop..!!! sedap giler... tapi.. saya warning awal2... servis lambat sket ja... biasa la.. ramai pelanggan kot..


dah habis lah tempat kami melawat Banting... ini pon tengok masa jugak nak p merantau satu Banting... bila mood nak menjelajah tu datang... mula la kereta tu bergerak.. kalu tak.. hehe... kita jadi gadis melayu terakhir... duk jer kat rumah... hehe...

oke lah.... LAST sekali..... penghargaan buat sahabat2 tercinta... dan cikgu2 di Sekolah Kebangsaan Bandar... yang banyak sabar dengan kerenah kami.... kalu kami buat hal.. kami minta maaf yer... halalkan semua nya... buat sahabat2 tercinta.... kaklog sayang kamu semua... muaahhh ciket... :-*   <3



-azimah-fatin fazlin-en eawan johan-amira-hazlin izma-


sekian coretan dari saya tentang Banting... nanti saya update lagi...

pecah kaca... pecah gelas.... sudah baca... sila komen lekas.... hehehe...