Thursday, 8 November 2012

Perjuangan Terakhir Sem 3

assalamualaikum buat pembaca yang setia baca blog tersayang ku ini... ehm.. dalam proses nak tukar nama... tapi tak tahu nak tulis ap.. ehm... ad cadangan..?? TAPI.. itubukan topik utama utk update kali niey... update diri ku pd hari ini ialah mengenai BAHASA AL_QURAN... sye exam bhsa arab esok... hope para pembaca doa2kan yer utk kjayaan sye n sahabat2 sye...

hari niey sye kne baca TIGA buku... untuk SATU subjek... fuyo..!! dengar mcm susah... tapi itu lah hakikat belajar... kwan sye lagi teruk... EMPAT bku dalam SATU subjek.. teruk an..?? sabar... kalu kita ikhlas belajar.. insyaAllah ad ganjaran yang menunggu...

BUKU yang kena baca ialah ADAB ARABI ... BALAGHAH WADHIHAH... MU"JAM... hehehe....
adab a'rabi niey ad belajar psal syair2 arab... ayat2 Al-Quran... best.. best sgat2... dpat hafal syair arab selain hafal syair bhsa MELAYu jer... dpat faham maksud2 ayat al-Quran dengan terperinci dan kisah2 yang terselit dan tersembunyi dalam ayat2 tertentu.. ehm... itu jer kot....

BKU BALAGHAH WADHIHAH... kita mcm refresh balik ap yg kte belajar mse form5/4 dlu... utk spe yg ambik bhsa arab lah.... belajar iqtibas... syaja'... n macam2 ag....x larat nak tulis semua.... kita dpat thu keindahan bahasa2... contoh... dlam satu ayat Al-Quran digunakan oleh seorang penulis utk mencantikkan ayat yang dbina nya..hahaha.. ini dlam bab tajuk iqtibas...

BUKU Mu'jam pulak... kita dpat belajar tentang perkembangan kamus dari awal hingga ke akhirnya... terdapat marhalah2 yang perlu diketahui... dan manhaj2 yang tersendiri.. JANGAN pening2 bagi sapa yang tngah bca buku niey... memg byak skop2 perbincangannya... tapi... ckit2 kita cuba faham ap yg kitab nie cuba sampaikan... jgan tetukar marhalah2 mu'jam nie ckup yer....

cukup buat setakat ini sahaja.... maaf kalu entry niey mcm berat sebelah.. maksud sye... sye cuma post bagi sapa yang faham TAJUK2 niey jer...maaf sgat2.... kalu ad keinginan untuk belajar2 kesmua2 niey... jemput2 ah untuk bertanya kan kepda sya dan rakan2 yang belajar psal niey... di fb.. sapa pandai cari.. memg budak bijak... hehehe... nytez... wassalam....

ana mutaasif ya asdiqo'i....

2 comments:

Aizuddin said...

saya dari dulu lagi nak belajar bahasa arab..tapi tak pernah dapat un..huhuhu..mesti seronok kan belajar nyer..

light of leader said...

to aizuddin.,... jgan risau... kat ump kan ad kelab bahasa arab.. insyaAllah... masih dibuka ag utk masuk... ehm.. tips daripada seorang senior... kalu nak belajar bahasa arab.. belajar lah dari al-Quran.. baca AQ selalu dan cuba fahami terjemahannyer... insyaAllah.. akan dpat skit2 ap yg cuba disampaikan