Friday, 26 June 2015

Ramadhan ku ke mana....???

Alhamdulillah... Hari nie dah malam ke 10 bulan ramadhan.. Mcm na ckup tak puasa..? Teraweh...?? Hehe... Bila lagi nk kaut pahala byak2... Allah dah bg bulan special utk kita kaut keuntungan byak2 dlam bulan mulia nie... Jgn lepaskan.. Jom sama2 istiqamah buat amal ibadat..

Topik hangat hari nie..
             " Hamba Allah "

Hurm... Topik pon.. Islamik gitu.. Hehe.. Takde pape pon nk disampaikan.. Cuma skdar nk bkongsi...

Bulan ramadhan nie bulan yg sgat mulia.. Byak peristiwa2 n sejarah Islam yg blaku dlam bulan nie.. Tapi.. Hehe.. Ak xbrpe ingt la nk cter semua pon... Yang aku just nk sharing kat sini bab amal ibadat kita...

Sebelum bulan puasa.. Perasan x kita kat dlam kalendar Islam ad bulan Rejab n Syaaban..?? Ha... Dua bulan nie lah sepatutnya kita dh berlatih n jinak2 kan diri kita utk puasa, bgun tahajud, bce quran.. Byak la lagi... Dan tak lupa juga kita kena amalkan doa " Allahumma bariklana fi rojab wa syaaban, wa balighna ramadhon " ha... Amalkan doa nie.. Ap pulak maksud dia..?? " Ya Allah, berkati lah kami dlam bulan rejab, syaaban dan sampaikan lah kami pd bulan Ramadhan...
Dan.. Alhamdulillah.. Kita masih dberi kesempatan oleh Allah utk sampai ke malam ke sepuluh Ramadhan nie dah... Bsyukur lah sntiasa.. Sebab ramai lagi org yg dah meninggal nak sngat balik ke dunia utk buat amal ibadat... Kita...?? Masih leka dgan keindahan dunia yg smntara...

Ada yang puasa tu, alhamdulillah puasa nya ckup sehari.. Tapi solat..?? 5 waktu ntah ke mana.. Ke laut gamaknya..

Ada pulak yg puasa tu oke dah.. Tp mulut n tgkah laku, x dijaga pulak.. Kutuk org sna sini, mngumpat, mfitnah sama ja dgan bukan bulan ramadhan... Xdak beza.. Elok2 puasa dpat pahala... Dah kering pahala nya... X rasa kesian ka kat diri tu sndri.. Dah elok2 than lapaq dari sblum subuh smpai ke maghrib, last2 ap pon xdak...

Yang nie pulak, puasa dh oke, solat oke, tp bce quran xnak...?? Ehm... Xnak lah mcm tu... Kan setiap amal ibadat yg dilakukan dlam bulan Ramadhan kan pahala nya dilipat kali ganda... Jadi.. X salah kan amek masa kejap ja, buka quran, bca, tadabur jap makna2 nya.. Klu x sempat pon.. Buka n bca, satu ayat pon jd lah klu dh x sempat sgat.. Ad stgah mengeluh.. Hurmmm.. Letih lah.. Dah penat2 puasa, nk bce quran, hbis air liur, kring tekak... Tapi x pnah ke terlintas... Nk kutip pahala byak2 walau air liur tu kering pon.. Kn bce quran tu satu huruf dah dpat 10 pahala.. Byang kan lah bce satu juzuk.. Ha.. Amek ko.. Byak dh tu... Cuba jgn x cuba... Mse rehat kan ad.. Cuba luangkan masa.. Klu x smpat sgat tu.. Dgar jer pon jd lah... Jgn pulak org baca quran, kita g bersembang kuat2, melalak sana sini.. Hormat... Dgar n hayati makna nya klu kita xmpu nk baca..

Ha.. Ini saya nasihat.. X smestinya sye ni baik sgat .. -_- ... Sye ni kdg2 tlepas pndg smua benda2 nie.. Tp kita jgn la sntiasa buat x reti... Cuba lah jd baik dlm bulan baik nie.. Mana la taw nti terbuka pintu hati kita utk istiqamah dlm buat amal ibadat nie dlam bulan lain.. Oke..? Kita sama2 cuba k..??

** pesanan ikhlas dari penaja..

2 comments:

Muhaimin Awang Ismail said...

sedap (Y)
macam aiskrim connetto~~

Papaglamz - Food Stylo Founder said...

betul... walau entri lama.. tetap nk bce.. semoga amaln d bulan ramadhan dapat kita istiqamah sepanjang waktu an ketika. insyahhl..